LONDEN - Manny Fontenla-Novoa, topman van de Britse reisorganisatie Thomas Cook, is per direct opgestapt. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt.

Over de reden van zijn vertrek wordt niets gemeld. ''Het bestuur wil Manny bedanken voor zijn bijdrage aan de groep'', aldus Thomas Cook. Het bedrijf gaat op zoek naar een opvolger, de taken van Fontenla-Novoa worden voorlopig waargenomen door zijn plaatsvervanger Sam Weihagen.

Analisten en beleggers uitten al langer kritiek op de bestuursvoorzitter wegens tegenvallende resultaten van de onderneming. Vorige maand waarschuwde Thomas Cook voor tegenvallende resultaten, de derde negatieve verrassing in een jaar tijd.

Het aandeel wint woensdag flink op het vertrek, zo'n 6 procent. Sinds januari hebben de aandelen zo'n twee derde van hun waarde zien verdampen.

Tegenvaller

Woensdag kondigde Thomas Cook een nieuwe tegenvaller aan. De operationele winst in het afgelopen kwartaal daalde met 22 procent tot 20,1 miljoen pond (23 miljoen euro).

Dat kwam door aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in Groot-Brittannië en de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.