AMSTERDAM - Tegenvallend nieuws over de Amerikaanse dienstensector dreunde woensdag door op de aandelenbeurzen. De AEX-index en tal van andere graadmeters bereikten de laagste standen van dit jaar.

De AEX sloot met een verlies van 2,9 procent op 310,69 punten. Ook de MidKap liep flinke averij op.

Mede door een koersverlies van ruim 10 procent voor ingenieursbedrijf Arcadis kelderde de index van middelgrote fondsen 3 procent tot een slotstand van 513,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 1,9 en 2,3 procent in.

Amerika

De activiteit in de Amerikaanse dienstensector zwakte onverwacht af. De index die de bedrijvigheid weergeeft, daalde van 53,3 in juni tot 52,7 in juli. Economen rekenden juist op een stijging tot 53,6.

Dit nieuws overschaduwde een kleine meevaller over de Amerikaanse banenmarkt. Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in juli iets sterker is gegroeid dan economen hadden verwacht.

Aegon

Banken, verzekeraars en grondstofgerelateerde bedrijven kregen op de beurs de hardste klappen.

In de AEX gingen ING en Aegon respectievelijk 4,3 en 5 procent onderuit. Roestvrijstaalfabrikant Aperam en staalconcern ArcelorMittal leverden beide ruim 5 procent in. Ook de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro (min 4,3 procent) en SBM Offshore (min 6,3 procent) stonden flink onder druk.

Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis was veruit de grootste daler onder de middelgrote fondsen. Het bedrijf wist in het tweede kwartaal de winst op peil te houden. De omzet nam echter af door negatieve wisselkoerseffecten vanwege de zwakkere dollar.

In Parijs zakte de Franse bank Société Générale 9 procent. De bank boekte in het tweede kwartaal fors minder winst door afschrijvingen op haar portefeuille van Griekse staatsobligaties. Het financiële concern waarschuwde tevens voor de winst in 2012.

In Londen ging het aandeel van grondstoffenhandelaar Glencore 7 procent onderuit. Mijnbouwers Xstrata, Rio Tinto en BHP Billiton werden circa 4 procent minder waard.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met bijna 2 procent tot 92,20 dollar. Brentolie zakte met ongeveer dezelfde marge tot 114,05 dollar. Olieconcerns Shell en BP leverden hierop ruim 3 procent in.

De euro werd woensdagmiddag voor 1,4325 dollar verhandeld, tegen 1,4210 dollar aan het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.