AMSTERDAM - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in het tweede kwartaal de winst op peil weten te houden.

De omzet nam echter af door negatieve wisselkoerseffecten wegens de zwakkere dollar. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Arcadis woensdag publiceerde.

De netto operationele winst steeg met 1 procent op jaarbasis tot 18,5 miljoen euro. De omzet ging met 4 procent omlaag tot 492 miljoen euro.

De autonome omzetgroei bedroeg 3 procent. Het valuta-effect was 6 procent negatief. De resultaten vallen iets lager uit dan analisten hadden verwacht.

Verwachting

Arcadis sprak voor heel 2011 een verwachting uit voor een ontwikkeling van de netto operationele winst met 0 tot 5 procent. Dit is exclusief de boekwinst van 7,4 miljoen euro uit de verkoop van het belang van 50 procent in facilitair dienstverlener Arcadis Aqumen Facility Management. In 2010 kwam de netto operationele winst uit op 78,4 miljoen euro.

Arcadis wist op eigen kracht te groeien op de Amerikaanse milieumarkt, in Zuid-Amerika en in Azië. In Europa had het bedrijf last van bezuinigingen van overheden, waardoor de activiteiten afnamen en er druk op de marges ontstond.

Om de marges te verbeteren heeft Arcadis kostenbesparende maatregelen getroffen, waarvoor in het tweede kwartaal een last werd genomen van 6,9 miljoen euro.

Trends

Arcadis verwacht dat de trends van de afgelopen periode de komende kwartalen zullen aanhouden. Wel is de onzekerheid toegenomen door de aanhoudende onrust op de financiële markten en de gevolgen daarvan voor de economie, aldus de onderneming.

Volgens topman Harrie Noy van Arcadis is de orderportefeuille goed gevuld en stabiel in vergelijking met eind 2010. Noy maakte duidelijk dat overnames hoog op de agenda staan en dat daarvoor goede mogelijkheden zijn.