NEW YORK - De bekrachtiging van het akkoord over de Amerikaanse staatsschuld bracht dinsdag geen verlichting op Wall Street.

Zorgen over de Amerikaanse economie en over een mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van het land zetten de graadmeters diep in het rood.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 2,2 procent lager op 11.866,62 punten. De S&P 500-index daalde 2,6 procent tot 1254,05 punten.

De breed samengestelde index verloor voor de zevende achtereenvolgende dag terrein en zakte tot het laagste niveau sinds 16 maart. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,8 procent onderuit tot 2669,24 punten.

Senaat

De Senaat nam het compromis over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid dinsdag met 74 tegen 26 stemmen aan, waarna het voorstel direct werd bekrachtigd door president Barack Obama.

Het compromis voorkomt dat de Verenigde Staten in acute geldnood komen. Beleggers zijn echter nerveus over de mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's stelde eerder al dat er meer bezuinigingen nodig zijn dan nu afgesproken om ervoor te zorgen dat de VS de hoogste waardering behouden. Branchegenoot Fitch gaf dinsdag aan de hoge waardering van de VS voorlopig ongewijzigd te laten.

Consumenten

De stemming werd verder gedrukt door tegenvallende berichten over de uitgaven van Amerikaanse consumenten. Die daalden in juni met 0,2 procent, terwijl een kleine toename was voorzien. Deze tegenvaller versterkt de zorgen over de groei van de Amerikaanse economie, die maandag al werden gevoed door sombere berichten over de industrie.

Aandelen van belangrijke detailhandelsketens zoals Home Depot en Wal-Mart doken 2 tot 4 procent in de min. Farmacieconcern Pfizer leverde bijna 5 procent in, ondanks een winststijging in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf zag een flinke stijging in de verkoop van diergeneesmiddelen. Pfizer wist daarmee dalende verkopen van zijn voornaamste producten, waarop in een aantal landen de exclusiviteit afliep, te compenseren.

Amerikaanse olie

De zorgen over de economie drukten ook op de prijs van Amerikaanse olie. Die daalde met bijna 2 procent tot 93,25 dollar per vat. Brentolie werd met 116 dollar per vat 0,7 procent goedkoper. De euro werd dinsdagavond voor 1,4210 dollar verhandeld en was daarmee evenveel waard als bij het slot van de beurshandel in Europa.