HEERLEN - Chemieconcern DSM is er in de afgelopen maanden sneller in geslaagd om oplopende kosten af te wentelen op zijn klanten dan in de tweede helft van 2010.

Topman Feike Sijbesma wilde dinsdag tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers niet ingaan op de mogelijke overname van Provimi.

In de tweede helft van vorig jaar zat er een vertraging van 3 à 4 maanden in het doorberekenen. ''In het tweede kwartaal lukte dat binnen het kwartaal'', aldus Sijbesma.

Grondstoffen

DSM verwacht dat de prijzen van grondstoffen en energie in de tweede helft van het jaar in een gematigder tempo zullen stijgen dan in de afgelopen maanden.

De topman zei ook actief te blijven aan het overnamefront, waarbij aankopen van de omvang van Martek de voorkeur hebben. DSM rondde die overname, ter waarde van 829 miljoen euro, in februari af.

DSM en Nutreco maakten vorige week bekend de overname van Provimi samen te zullen onderzoeken als de mogelijkheid zich voordoet. Naar verluidt hangt er een prijskaartje van 1,4 miljard euro aan Provimi, dat in handen is van investeerder Permira.

Winstmarges

Mede dankzij prijsverhogingen wist DSM de eigen winstmarges grotendeels op peil te houden. Die daling werd ook beperkt door de bijdrage van het Martek, 28 miljoen euro, aan het bedrijfsresultaat (ebitda) van Nutrition. Hier was het valuta-effect 20 à 25 miljoen euro negatief door een sterke Zwitserse frank.