NEW YORK - Op de toonaangevende Amerikaanse beurzen werd het principeakkoord over het schuldenplafond overschaduwd door zeer tegenvallende cijfers over de groei van de productiesector.

Het vertrouwen van beleggers in het herstel van 's werelds grootste economie kreeg daardoor een flinke knauw.

Aan het einde van de handelsdag liepen de verliezen iets terug en stond de Dow-Jonesindex even in de plus. Uiteindelijk sloot De Dow-Jonesindex met 30 hoofdfondsen 0,1 procent lager op 12.132,49 punten.

De breder samengestelde S&P500-index daalde met 0,4 procent tot 1286,94 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq eveneens 0,4 procent verloor tot 2744,61 punten.

Aanvankelijk opende Wall Street positief na het zondagavond (lokale tijd) gesloten principeakkoord over de schuldpositie van de VS. Maar een halfuur na de openingsgong werd bekend dat de groei van de productiesector in juli bijna is stilgevallen.

Laagste stand

De inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management (ISM) daalde van 55,3 in juni tot 50,9 punten in juli. De index, die de laagste stand sinds juli 2009 bereikte toen de VS net uit een recessie kwam, bleek aanzienlijk lager dan de verwachting die economen hadden (54,9 punten).

Volgens een Amerikaanse handelaar kunnen deze data gezien worden als een indicatie van een vertraagd herstel. ''Dat zou misschien zelfs wel kunnen doorsijpelen in de bedrijfsresultaten. Het wijst op een gebrek aan vitaliteit dat de werkgelegendheid kan bevorderen.''

Gezondheidszorg

Gezondheid-gerelateerde fondsen stonden lager. Beleggers vrezen dat er flink bezuinigd gaat worden op gezondheidszorg. Aandelen als United Health, Merck en Pfizer stonden van 1,1 tot 3,2 procent in de min.

De euro noteerde 1,4255 dollar tegen 1,4210 dollar aan het einde van de Europese handelsdag maandag. Een vat ruwe olie ging voor 95,27 dollar van de hand, een daling van 0,5 procent.