LONDEN - De Britse bank HSBC, de grootste bank van Europa, heeft in het eerste halfjaar een winst behaald van 11,5 miljard dollar (8 miljard euro). Dat was 400 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en hoger dan de verwachting van analisten van 10,8 miljard dollar.

Toch maakte de bank maandag bekend in totaal 30.000 banen te schrappen. Daarvan verdwijnen er 5000 door een reorganisatie van de activiteiten in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en het Midden-Oosten.

Nog eens 25.000 banen worden geschrapt tussen nu en eind 2013, zei bestuursvoorzitter Stuart Gulliver in een toelichting. De hele sanering raakt ongeveer een tiende van het personeel van HSBC dat wereldwijd actief is.

Verkoop

Zondag werd al bekend dat HSBC 195 van zijn bankfilialen verkoopt, voornamelijk in de staat New York, aan de Amerikaanse branchegenoot First Niagara. Met de transactie is 1 miljard dollar gemoeid.

HSBC blijft optimistisch over de vooruitzichten van economieën in opkomende markten. Maar de bank maakt zich ook zorgen dat het wereldwijde herstel van de economie niet doorzet.