TOKIO - Beleggers in Tokio hebben maandag opgelucht gereageerd op het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

De Nikkei-index sloot 1,3 procent hoger op 9965,01 punten.

Het principeakkoord over de schuldencrisis dat de leiders van de twee grote Amerikaanse partijen zondag bereikten, voorziet in een verhoging van het huidige schuldenplafond van 14,3 biljoen dollar (circa 10 biljoen euro) met nog eens 2,4 biljoen dollar in twee stappen.

Daardoor zijn vóór 2013 geen nieuwe onderhandelingen over een verdere verhoging nodig. President Obama wilde in het verkiezingsjaar 2012 geen nieuw getouwtrek over schulden en bezuinigingen.

Verre Oosten

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen ook overwegend winsten zien. De All Ordinaries in Sydney won 1,6 procent en de Kospi in Seoul klom 1,8 procent. De Hang Seng in Hongkong stond 1,5 procent hoger in de middaghandel.

In China toonde de Shanghai Composite echter een licht verlies na een tegenvallend economisch cijfer. De Chinese industrie heeft in juli voor het eerst in een jaar tijd krimp laten zien, onder druk van een zwakkere wereldwijde vraag en maatregelen van de Chinese overheid om de economische groei af te remmen.