AMSTERDAM - De wereldwijde aandelenmarkten gaan opnieuw een moeilijke week tegemoet. De zorgen over de Amerikaanse overheidsfinanciën, de Europese schuldencrisis en zwakke economische cijfers zullen naar verwachting net als afgelopen week de beursstemming domineren.

Dit weekend is in Washington hard gewerkt aan een akkoord over verhoging van het schuldplafond van de Amerikaanse overheid.

De regering-Obama heeft gewaarschuwd dat als het plafond niet wordt verhoogd de overheid mogelijk woensdag al niet meer in staat zal zijn om alle rekeningen te betalen.

Het politieke tumult zorgde afgelopen week voor een mineurstemming. De Dow-Jonesindex in New York is al 6 dagen op rij gedaald. De Amsterdamse AEX sloot al 5 dagen op rij in het rood.

Schuldencrisis

Als de kwestie in Washington uiteindelijk is opgehelderd, is de kans groot dat investeerders de blik weer naar de andere kant van de oceaan zullen wenden voor de Europese schuldencrisis. Aan het eind van de afgelopen handelsweek is de prijs van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties weer onder druk komen te staan.

Vanwege de schuldencrisis zullen het rentebesluit en de persconferentie van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag scherp in de gaten worden gehouden. Naar verwachting zal de ECB het belangrijkste rentetarief handhaven op 1,5 procent. Na bekendmaking van het rentebesluit geeft ECB-president Jean-Claude Trichet zijn maandelijkse persconferentie.

Twee zaken

Een Amerikaanse vermogensbeheerder gaf tegen persbureau Reuters een beschrijving van de situatie. ''Er zijn twee zaken waar ik mijn ogen op gericht houd. Een in Washington en een in Brussel. Omdat je nooit weet welke van de twee je gaat raken.''

Tegelijk is het sputteren van de Amerikaanse economische motor een groot punt van zorg. Uit de jongste groeicijfers bleek afgelopen vrijdag dat de grootste economie ter wereld de afgelopen twee kwartalen op een heel laag tempo is gegroeid.

Macrocijfers

Daarom worden de macrocijfers die komende week naar buiten komen, scherp gevolgd. De zogenoemde inkoopmanangersindices voor de productiesector (maandag) en de dienstensector (woensdag) zullen de aandacht trekken. De indices van het Institute for Supply Management gelden als belangrijke graadmeters voor de toestand in de Amerikaanse economie.

Het belangrijkst zijn echter de werkgelegenheidscijfers die vrijdag worden gepubliceerd. De verwachting is dat het aantal banen in de VS in juli met 90.000 is toegenomen.

Voorproefje

In juni bedroeg de banengroei een magere 18.000. Woensdag geeft loonstrookverwerker ADP al een voorproefje met zijn cijfer voor de banengroei in de Amerikaanse private sector.

Wat betreft Nederlandse bedrijfscijfers ligt het zwaartepunt op donderdag. Dan komen onder meer Unilever en ING met de kwartaalcijfers naar buiten. Verder staan uit de AEX TNT (maandag) en DSM (dinsdag) op de rol.