NEW YORK - De Amerikaanse beurzen moesten zonder akkoord over het schuldenplafond de week uit, waardoor de stemming nerveus was.

Wall Street sloot negatief. De Dow-Jonesindex eindigde op 12.143,24 punten, 0,8 procent lager dan het slot van donderdag. De S&P 500-index ging 0,6 procent terug tot een stand van 1292,28 punten. De Nasdaq stond 0,4 procent lager op 2756,38 punten.

Aan het begin van de handel kwamen er meteen flinke verliezen op de borden. Een direct gevolg van cijfers over de economische groei in de VS die behoorlijk teleurstelden.

Later herstelde de handel zich en kleurden de borden zelfs weer even groen, op hoop van de komst van een akkoord over het schuldenplafond.

Onzekerheden

Lang duurde dat niet; de woorden van een belangrijke senator sterkten beleggers in het idee dat zij een weekend vol onzekerheden tegemoetgaan.

Sinds de discussie over de verhoging van het schuldenplafond zijn de indices overwegend negatief. Ook goede bedrijfscijfers en een paar opbeurende macro-economische berichten konden het tij niet keren.

Goudprijs

Tegelijkertijd bereikte de goudprijs een nieuw record als gevolg van de onzekerheid op de financiële markten. Beleggers zoeken dan hun toevlucht in veiliger havens.

Resultaten van oliebedrijf Chevron konden beleggers niet bekoren. Chevron had fors meer winst gemaakt dankzij de hoge olieprijs, maar pompte minder olie op.

Groei

Een eerste raming over de groei van de Amerikaanse economie gaf beleggers ook geen reden tot juichen. Een herziening van de cijfers over het eerste kwartaal was nog slechter nieuws.

Een euro kostte aan het slot van de handel 1,4381 dollar, tegen 1,4390 dollar aan het slot van de handel in Europa. Ten slotte daalde de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie met 1,6 procent tot onder de 96 dollar.