Schuldencrisis VS houdt ook Azië in greep

TOKIO - De schuldencrisis van de Verenigde Staten houdt ook de Aziatische graadmeters in zijn greep. Het uitstel van een stemming donderdagavond (lokale tijd) over een voorstel voor verhoging van het schuldenplafond en extra bezuinigingen viel niet in goede aarde bij beleggers in Azie.

De onderliggende stemming op de beurzen is er toch een van hoop, menen kenners. Het vizier kan daardoor weer gericht worden op het herstel van de resultaten van Japanse bedrijven na de desastreuze aardbeving in maart.

''De markt is toch iets optimistisch dat de Verenigde Staten volgende week met een goed verhaal komen'', aldus een analist.

De Nikkei-index verloor uiteindelijk 0,7 procent tot 9833,03 punten. De belangrijkste graadmeter van Japan sloot voor de derde dag op rij in de min.

Nintendo

In Seoul ging de Kospi 1,1 procent achteruit tot 2133,21 punten en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,8 procent tot 4503,100 punten. Halverwege de handelsdag noteerde Hang Seng in Hongkong 0,8 procent in de min.

Een opvallend aandeel in Japan was Nintendo. Het niet-Nikkei-fonds, dat voor circa 40 procent in handen van buitenlandse beleggers, verloor ruim 20 procent en noteerde de laagste stand sinds mei 2004. Het bedrijf verlaagde eerder op de dag zijn winstverwachting voor 2011.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie