AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is vrijdag voor de vijfde dag op rij met verlies gesloten. De schuldenimpasse in de Verenigde Staten hing de afgelopen week als een grauwsluier over de financiële markten.

Op de laatste handelsdag van de week verloor de Amsterdamse hoofdindex 1 procent en eindigde op 329,22 punten. Het weekverlies voor de AEX bedroeg ruim 9 punten, wat neerkomt op een daling van bijna 3 procent.

De MidKap, met middelgrote fondsen, daalde 0,5 procent tot 555,94 punten. Door een storing bij beursbedrijf NYSE Euronext betrof het voorlopige eindstanden.

In Londen, Parijs en Frankfurt daalden de graadmeters met 0,4 tot 1,1 procent.

Stemming

Vrijdagochtend bleek dat een stemming over een Republikeins voorstel voor de crisis was uitgesteld. Vrijdagmiddag zei president Barack Obama het hele weekeinde te willen doorwerken om toch een oplossing te vinden.

Hoewel de aandelenmarkten door deze boodschap wat lucht kregen, kleurden de borden bij het slot toch nog dieprood. Een tegenvallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal hielp wat dat betreft niet mee.

Met name de financiële fondsen liepen averij op. ING verloor 2,4 procent in waarde, Aegon 1,8 procent. BNP Paribas, Société Générale en Barclays daalden ook met dergelijke percentages.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (min 2,2 procent) behoorde vrijdag, net als op donderdag, tot de grootste verliezers in de AEX. Mogelijk kwam dat door een kritisch analistenrapport van de Amerikaanse zakenbank Citigroup.

Diervoederbedrijf Nutreco, genoteerd in de MidKap, profiteerde juist van een gunstig analistenrapport van ING. Het aandeel won 1,2 procent.

De euro noteerde 1,4390 dollar tegenover 1,4300 dollar aan het einde van de handelsdag donderdag.

Amerikaanse olie werd bijna 2 procent goedkoper en ging voor 95,70 dollar per vat van de hand. Brentolie daalde met ruim 1 procent tot 116 dollar per vat.