NEW YORK  - Even leek het erop dat Amerikaanse beleggers de zorgen over het uitblijven van een akkoord over het schuldenplafond opzij hadden gezet, maar de positieve stemming op Wall Street hield maar een paar uur stand.

De beurzen openden donderdag vlak, om vervolgens richting winsten tot 1 procent voor de Nasdaq op te klimmen.

Richting het slot van de handel lieten de indices de winst overwegend weer lopen om negatief te eindigen. De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde de dag op een stand van 12.240,11 punten. Dat is 0,5 procent lager dan een dag eerder.

De breder samengestelde S&P 500-index noteerde 0,3 procent lager op 1300,67 punten. Technolgiebeurs Nasdaq hield het als enige droog op een vrijwel onveranderde stand (0,1 procent) van 2766,25 punten.

Goed nieuws

Voorbeurs werden cijfers bekendgemaakt over de Amerikaanse huizenverkoop en de werkgelegenheid en het was goed nieuws. Meer mensen dan gedacht hadden in juni getekend voor de aankoop van een huis. Ook lag het aantal veel hoger dan een jaar eerder.

Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen kwam afgelopen week lager uit dan voorspeld. Afgelopen week vroegen 398.000 Amerikanen een uitkering aan, tegen 422.000 in de week ervoor. Economen hadden een afname tot 415.000 aanvragen voorspeld.

De kleine opleving op de beurzen kwam een dag nadat de Amerikaanse beurzen hun grootste verlies in acht weken tijd op de borden zetten.

Onzekerheid

Dat had alles te maken met de onzekerheid over een akkoord over het schuldenplafond. De angst is vooral ingegeven door een mogelijke afwaardering van de VS als het zijn rekeningen niet meer kan betalen. Het geld is op 2 augustus op.

Nabeurs worden twee nieuwe wetsvoorstellen ingediend met een oplossing, een door de Republikeinen en een door de Democraten.

Een euro kostte aan het eind van de handel in de VS 1,4309 dollar, aan het eind van de handel in Europa was dat 1,4300 dollar.