MILAAN - De Italiaanse overheid heeft donderdag veel meer rente moeten bieden om langlopende staatsleningen aan de man te brengen.

Italië leende 2,7 miljard euro tegen 5,77 procent rente op jaarbasis. Eind juni leende de overheid nog tegen een rentetarief van 4,94 procent.

Het was de hoogste rente in ruim 11 jaar tijd. Italië leende donderdag nog eens bijna 5,3 miljard euro met de uitgifte van leningen met een kortere looptijd. Ook hiervoor moest de overheid flink meer rente bieden dan vorige maand. Op 5-jarige leningen steeg de rente van 3,68 naar 4,8 procent.

Op de obligatiemarkt stond de waarde van Italiaanse staatsobligaties donderdagmiddag onder druk en liep het rendement op de 10-jarige obligaties op tot bijna 6 procent. Eerder deze maand steeg het rendement al tot een dergelijk niveau, wat leidde tot grote zorgen over escalatie van de Europese schuldencrisis.

Speculatie over het aftreden van de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti leek hierbij een rol te spelen. Vanuit het Italiaanse kabinet werden de geruchten echter als ongefundeerd van de hand gewezen.

Zie ook: dossier eurocrisis