TOKIO - De Japanse elektronicagiganten Sony, Panasonic, Fujitsu en Sharp zijn in het tweede kwartaal stuk voor stuk in de rode cijfers terechtgekomen door tegenvallende opbrengsten als gevolg van de verwoestende aardbeving die Japan afgelopen maart trof.

Hierdoor moest bij verscheidene bedrijven de productie stilgelegd worden. Door de schade in het land kwam de productie en de aanvoer van onderdelen in het gedrang. Maar ook afgezwakte verkoopcijfers en de dure yen zetten de resultaten onder druk.

Spelcomputerproducent Nintendo maakte donderdag tegenvallende kwartaalcijfers bekend en verlaagde de winstverwachting voor de rest van het jaar. Het bedrijf leed in de periode van april tot juni een nettoverlies van 25,5 miljard yen (228 miljoen euro).

Ook Sony zette in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een fors nettoverlies neer, van 15,5 miljard yen (140 miljoen euro). Sony, de maker van Playstation en de Bravia-tv, moest eerder fabrieken in Japan sluiten als gevolg van de aardbeving. Ook Panasonic dook het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers als gevolg van de natuurramp.

Vraag

''Verschillende Japanse technologiebedrijven hopen nog steeds dat ze toch nog winst kunnen maken in de rest van het jaar'', aldus Derek Lin, manager van een beleggingskantoor in Taipei. ''In hoeverre ze dit goed kunnen maken, hangt vooral af van de vraag uit de Verenigde Staten en Europa.''

Ondanks de tegenvallende resultaten blijven de meeste Japanse elektronicabedrijven bij de winstverwachtingen die het eerder opstelde. Een voorwaarde is wel dat de productie snel weer wordt opgestart.

De Japanners zijn al jaren geen marktleider meer op het gebied van televisies, platte schermen en chips. Zij moesten het vooral afleggen tegen Zuid-Koreaanse reuzen als Samsung Electronics en LG Display.