DELFT - Softwarebedrijf Exact heeft de nettowinst in de eerste helft van 2011 met 13 procent zien stijgen tot 13,4 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Exact heeft nog steeds geen opvolger gevonden voor de per 1 september vacante positie van topman.

Exact boekte in de eerste 6 maanden een omzet van 105,9 miljoen euro. Dat was ruim 5 procent minder dan een jaar eerder. Die daling kwam vooral door de afstoting van het onderdeel Siigo eind vorig jaar.

De opbrengsten uit voortgezette activiteiten namen met bijna 2 procent toe. De omzet van Exact was ruim 1 miljoen euro lager dan analisten hadden voorspeld, de winst voldeed aan de verwachtingen.

Krimp

Exact zag de marktomstandigheden in het tweede kwartaal vooral in Europa verslechteren, zei financieel directeur Max Timmer in een toelichting. De groei van de vergelijkbare omzet die over de eerste helft van het jaar werd gemeld, was dan ook vooral te danken aan het eerste kwartaal. In de periode van april tot en met juni was er sprake van een kleine krimp.

''De krachtige opleving van het eerste kwartaal zette niet door, de vooruitzichten blijven daarom onvoorspelbaar'', aldus Timmer. Het bedrijf rekent er echter nog steeds op dat de groei in de tweede helft van het jaar ongeveer even sterk is als in de eerste helft. Exact houdt daarom vast aan de eerder geformuleerde doelstellingen voor 2011.

Opvolger

Exact is er nog niet geslaagd een opvolger te vinden voor bestuursvoorzitter Martijn Janmaat, die het bedrijf per 1 september verlaat. Vanaf die datum neemt Timmer zijn taken op interimbasis over, zo meldde Exact donderdag. Het bedrijf kon niet aangeven wanneer de benoeming van de nieuwe topman wordt verwacht.

In de afgelopen maanden heeft Exact vooral gesproken met kandidaten uit de Nederlandse markt. Daar zat volgens de vertrekkende topman echter niemand tussen die past in het profiel dat het bedrijf bij de zoektocht hanteert.

Exact richt de blik nu vooral op het buitenland. ''We hebben nog steeds kandidaten op de radar, maar het is moeilijk mensen over te halen zich te vestigen in Nederland.''