SCHIEDAM - SBM Offshore verwacht in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies te lijden door een afschrijving van 450 miljoen dollar (314 miljoen euro). 

Over het hele jaar verwacht de maritiem dienstverlener ongeveer een break-evenresultaat. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Een woordvoerder van SBM Offshore wilde niet zeggen of de omzetverwachting voor dit jaar wel wordt gehandhaafd. Het bedrijf mikt vooralsnog op een vergelijkbaar niveau als in 2010, toen de omzet 3,05 miljard dollar bedroeg.

Afschrijving

De afschrijving hangt samen met mindere vooruitzichten voor twee platforms van SBM Offshore, in Noorwegen en Canada. De aanpassing van een contract met een klant en een nieuwe inschatting van het werk aan de platforms leiden tot een hogere inschatting van de kosten.

''De kosten zijn aanzienlijk toegenomen, terwijl de kans voor ons om ze goed te maken sterk is gedaald'', aldus de woordvoerder. Beide projecten werden in 2007 in de wacht gesleept.

Talisman

Met Talisman, de opdrachtgever voor het platform in Noorwegen, zit SBM Offshore in een arbitrageprocedure. Het geschil met EnCana over het Canadese platform wordt voor de rechtbank in Nova Scotia uitgevochten.

Omdat de uitkomst van die procedures onduidelijk is neemt het bedrijf een last van 450 miljoen dollar in de eerste helft van dit jaar. De zegsman wilde geen onderverdeling maken voor beide opdrachten.

Wel wilde hij kwijt dat de afschrijving niet verder zal oplopen. Vorig jaar nam SBM Offshore al een last van 30,8 miljoen dollar vanwege de oplopende kosten van het Noorse project.

Kosten

Volgens Rabobank vormt de afschrijving op het project voor Talisman de hoofdmoot. De opdrachtgever zou van mening zijn dat SBM Offshore de klus voor een vast bedrag zou klaren, terwijl dat bedrijf de extra kosten voor tussentijdse aanpassingen op de klant wil verhalen.

Rabobank bestempelde de winstwaarschuwing als een dreun voor de reputatie van het bestuur van SBM Offshore, dat na kostenoverschrijdingen in het verleden juist bezig was om zijn reputatie op te vijzelen. Daarbij is de afschrijving veel hoger dan de 50 tot 100 miljoen euro waarop de bank rekende.

SBM Offshore ging fors onderuit op de Amsterdamse beurs. Tegen het einde van de ochtend noteerde het aandeel 16 procent lager, terwijl de AEX 1,1 procent daalde.