PARIJS - Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012 verlies geleden door crises in Japan, het Midden-Oosten en Afrika.

Ook werd het bedrijf flink geraakt door hogere brandstofkosten. Dat bleek uit de woensdag gepubliceerde resultaten.

Het bedrijf leed een operationeel verlies van 145 miljoen euro. Dat werd vooral veroorzaakt door een stijging van de brandstofkosten met 16 procent, ofwel 232 miljoen euro, tot 1,67 miljard euro.

Daar kwam nog een geschat verlies van 100 miljoen euro door de natuurramp in Japan in maart bovenop.

Onzeker

Volgens het bedrijf blijft de situatie in de markt onzeker. Dat heeft onder meer te maken met de hoge brandstofkosten, maar ook met de sterk schommelende euro.

Voor het komende winterseizoen zal Air France-KLM op verre vluchten minder capaciteit in de markt zetten dan eerder werd aangekondigd. De capaciteit zal met 2,7 procent toenemen in plaats van met 5,1 procent.

Kalenderjaar

Air France-KLM handhaaft echter de verwachting dat het kalenderjaar 2011 wordt afgesloten met een positief operationeel resultaat. Air France-KLM rapporteert dit jaar voor het laatst met een gebroken boekjaar, dat vanaf 1 januari 2012 gelijkloopt met het kalenderjaar. Het lopende boekjaar telt derhalve slechts 9 maanden.

Onder de streep resteerde een nettoverlies van 197 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een nettowinst werd geboekt van 736 miljoen euro. Dat was echter wel inclusief een eenmalige bate van ruim 1 miljard euro uit de verkoop van een belang in reisreserveringsmaatschappij Amadeus. De omzet steeg met 8,7 procent tot 6,22 miljard euro.