NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag de hele dag over de gehele linie in het rood.

Naarmate de handel vorderde, liepen de verliezen gestaag verder op.

Voorzichtige vooruitzichten van Amerikaanse bedrijven bij de publicatie van de kwartaalcijfers in combinatie met een onverwacht grote terugval in de vraag naar duurzame goederen en het uitblijven van een akkoord over het schuldplafond stemden beleggers pessimistisch.

De technologiesector kreeg een opdoffer van de winstwaarschuwing van netwerkspecialist Juniper Networks.

Waarschuwing

Tijdens de handel kwam de Fed, het stelsel van centrale banken, nog met de waarschuwing dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt. Dat duwde de indices dieper in de min.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op een stand van 12.302,55 punten. Dat is 1,6 procent lager dan het slot van dinsdag. De breder samengestelde S&P 500-index leverde 2 procent in tot een stand van 1.304,89 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 2,6 procent tot 2.764,79 punten.

Compromis

Het Witte Huis waarschuwde woensdag andermaal dat de tijd voor het sluiten van een compromis over het schuldplafond bijna op is. De woordvoerder zei dat Democraten en Republikeinen nu de handen ineen moeten slaan.

Vrijwel gelijktijdig maakte het ministerie van Financiën bekend dat de belastinginkomsten over de maanden juni en juli in lijn met de verwachtingen waren, wat betekent dat er geen extra middelen zijn bijgekomen waardoor de VS langer vooruit kan dan de deadline van 2 augustus. Tot die tijd kan de VS de rekeningen nog betalen.

Slot

Voor een euro moest aan het slot van de handel in de VS 1,4360 dollar betaald worden, aan het slot van de handel in Europa was dat 1,4370 dollar.