AMSTERDAM - Banco Santander heeft een 38 procent lagere nettowinst geboekt in het tweede kwartaal, nadat het 620 miljoen euro reserveerde voor mogelijke claims van Britse verzekeringsklanten. Dat maakte de Spaanse bank woensdag bekend.

De nettowinst van de grootste beursgenoteerde bank in de eurozone viel naar 1,39 miljard euro van 2,23 miljard euro. Door Dow Jones gepolste analisten verwachtten gemiddeld een winst van 2,07 miljard euro, waarbij ze geen rekening gehouden hadden met de last.

Een aantal banken wordt in het Verenigd Koninkrijk beticht van koppelverkoop van dure kredietverzekeringen. Verschillende Spaanse concurrenten namen in het eerste kwartaal al een voorziening ter compensatie van klanten.

Dividend

In een persbericht zegt Santander te verwachten 2011 af te sluiten met een operationele winst die in lijn ligt met die van vorig jaar. Tevens verwacht de bank het dividend van 0,60 euro per aandeel te handhaven.

De kwartaalresultaten laten zien dat de bank zich goed ontwikkelt in Zuid-Amerika, al was de groei lager dan in de voorgaande kwartalen. De Spaanse activiteiten bleven onder druk staan en drukten de winst bij de Continentaal-Europese divisie met 17 procent.

Nettorente

De inkomsten uit de nettorente, de grootste inkomstenbron voor Santander, steeg 3,5 procent tot 7,64 miljard euro. Dit was iets beter dan de marktverwachting van 7,59 miljard euro.