AMSTERDAM - Justitie in de Verenigde Staten is een onderzoek begonnen naar ING Bank. De bank wordt ervan verdacht Amerikaanse sancties tegen Cuba, Iran en Syrië te hebben geschonden. Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag.

Waarvan ING Bank precies wordt verdacht, is niet duidelijk. Justitie wil dat niet zeggen. ING houdt het bij de mededeling dat het gaat om de vraag of transacties uit Cuba, Iran en Syrië volgens de regels hebben plaatsgevonden.

Volgens de Amerikaanse sanctieregels is het bedrijven die in de VS actief zijn verboden zaken te doen met 'schurkenstaten'. Banken moeten scherp letten op dollartransacties met deze landen.

Volgens een anonieme bron van het FD kan ING Bank een boete krijgen van 'enkele honderden miljoenen'. Ook ING zelf zou rekening houden met 'aanzienlijke boetes'. Eerder kregen de Britse banken Barclays en Lloyds boetes van respectievelijk 298 en 350 miljoen dollar, omdat ze klanten uit Iran en Libië hielpen sancties te omzeilen.

ABN Amro moest in 2005 een boete van tachtig miljoen dollar betalen wegens schending van de sancties tegen Iran en Libië, plus 500 miljoen dollar om verdere vervolging af te kopen.