AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met flinke verliezen gesloten. Beleggers maakten zich opnieuw zorgen over de impasse rond de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond en de sluimerende eurocrisis.

De AEX-index sloot 1,1 procent lager op 333,10 punten en de MidKap-index daalde 1 procent tot 563,60 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,2 en 1,4 procent.

De daling van de graadmeters werd halverwege de middag versterkt door een tegenvallend macrocijfer uit de Verenigde Staten. Daar daalden in juni de orders voor duurzame goederen met 2,1 procent, terwijl economen juist op een toename van 0,3 procent rekenden.

Eurolanden

Evenals op dinsdag liepen de kosten waartegen zwakke eurolanden geld kunnen lenen, op. Dat impliceert dat de financiële markten er allerminst van overtuigd zijn dat het vorige week beklonken tweede steunpakket voor Griekenland de eurocrisis onder controle brengt.

De financiële sector stond door de blootstelling aan de schuldencrisis onder druk. ING (min 4,1 procent) kreeg een extra tik na berichten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie kijkt naar vermeende schendingen van sancties tegen Cuba, Iran en Syrië.

Aegon daalde 2,6 procent. Branchegenoten als Barclays, Commerzbank en Société Générale leverden tussen 2,5 en 4 procent in.

ArcelorMittal

ArcelorMittal (plus 0,8 procent) was de hele dag de koploper van de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Het staalconcern meldde meevallende resultaten over het tweede kwartaal. ''Dat is bemoedigend en zegt ook iets over de groei van de wereldeconomie'', zei beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

TomTom was de hekkensluiter van de AEX met een min van 4,2 procent. Rabo Securities toonde zich woensdag in een rapport negatief over de vooruitzichten voor het navigatiebedrijf. Volgens Rabo zal TomTom tot 2014 te maken hebben met een teruglopende omzet.

Wessanen

Voedingsmiddelenconcern Wessanen steeg 4,6 procent na prestaties in het tweede kwartaal die beter waren dan verwacht. Het bedrijf verbeterde zijn marktposities en boekte omzetgroei.

De euro noteerde 1,4370 dollar in vergelijking met 1,4495 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.