NIEUWEGEIN - Ballast Nedam heeft een opdracht ontvangen voor de bouw van een energiecentrale van BioEnergieCentrale Delfzijl. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt.

De opdracht heeft voor Ballast Nedam een waarde van 48 miljoen euro. Ballast Nedam bouwt de centrale in samenwerking met het Duitse Areva Renewables en het Finse Metso Power Oy.

De centrale heeft een vermogen van 49 megawatt en levert capaciteit voor de elektriciteitsbehoefte van 120.000 huishoudens. De energie zal geproduceerd worden uit gerecyclede afvalhoutsnippers.

Jaarlijks moet daarvoor driehonderduizend ton aan houtsnippers worden aangeleverd per schip, trein en vrachtwagen. Als de centrale in 2013 in gebruik wordt genomen, wordt per jaar 250 duizend ton CO2 bespaard.

In Nederland wordt momenteel ongeveer 90 megawatt aan houtgestookte energie geleverd door vier centrales, die meestal gekoppeld zijn aan afvalverbrandingsinstallaties, aldus Ballast Nedam.

Eneco

BioEnergieCentrale Delfzijl is een dochteronderneming van Eneco. De bouw van de groenestroomcentrale past volgens Eneco in de strategie van het bedrijf om steeds meer energie duurzaam op te wekken.

In het komende jaar opent Eneco twee windmolenparken, maar ook een gascentrale die 870 megawatt energie moet gaan opwekken. "Die centrale dient als buffer voor de duurzame energie, voor als er bijvoorbeeld geen wind is", legt de woordvoerder die keuze uit.

"Maar gas is van de fossiele brandstoffen wel de meest duurzame. Bij kolencentrales wordt twee keer zo veel CO2 opgewekt." Eneco maakt geen gebruik van kolencentrales of kernenergie.