LUXEMBURG - Staalconcern ArcelorMittal heeft in het tweede kwartaal het bedrijfsresultaat (ebitda) met 21,5 procent zien stijgen tot 3,4 miljard dollar (2,3 miljard euro) ten opzichte van vorig jaar. 

Voor het derde kwartaal rekent 's werelds grootste staalfabrikant op een ebitda van 2,4 tot 2,8 miljard dollar. Dat maakte ArcelorMittal woensdag bekend.

De nettowinst kwam uit op 1,53 miljard dollar. De omzet steeg tot 25,1 miljard dollar van 20,1 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2010.

ArcelorMittal verscheepte in de afgelopen 3 maanden 22,2 miljoen ton staal naar klanten, ongeveer dezelfde hoeveelheid als in dezelfde periode in 2010.

De cijfers van ArcelorMittal vallen beter uit dan analisten hadden verwacht. Het concern verwacht dat de verschepingen in de tweede helft van dit jaar hoger zullen uitvallen dan in de laatste 6 maanden van vorig jaar.

Prijzen

Topman Lakshmi Mittal liet in een toelichting weten dat de resultaten werden gesteund door de hogere verkoopprijzen van staal. Volgens Mittal zal in het derde kwartaal een seizoensgebonden dip volgen, maar zullen de prestaties in de tweede helft van 2011 positief afsteken tegen de resultaten in de laatste 6 maanden van 2010.

ArcelorMittal is goed voor circa 6 procent van de wereldwijde staalproductie. Het bedrijf kondigde woensdag aan zijn kapitaalinvesteringen dit jaar met 10 procent te verhogen tot 5,5 miljard dollar.