AMSTERDAM - Saab kan door geldtekort zijn kantoorpersoneel voor onbepaalde tijd geen loon uitbetalen, zo bericht het dochterbedrijf van Swedish Automobile dinsdag.

De betalingen zijn volgens het bedrijf opgeschort omdat al toegezegde fondsen niet op tijd zijn binnengekomen. "Saab neemt alle noodzakelijke maatregelen om deze fondsen te innen", aldus de automaker.

Het is niet de eerste keer dat Saab bij zijn werknemers in gebreke moet blijven. Na een eerste salarisstop, eind juni, dreigden Zweedse vakbonden met juridische acties. Dit liep een paar dagen af met een sisser, toen een Chinese investeerder een bestelling plaatste van enkele honderden auto's. 

Ondertussen hebben acht schuldeisers zich gemeld bij het Zweedse Rijksschuldenkantoor, bericht persbureau Bloomberg. Over enkele dagen start er een incassoprocedure.

In totaal zijn er 104 bedrijven bekend die geld tegoed hebben van Saab. Sommige van hen hebben meerdere vorderingen open staan.

Vorige week dreigde een schuldeiser de Zweedse automaker (deels) failliet te laten verklaren. Saab wist echter net op tijd een overeenkomst te sluiten met de toeleverancier, SwePart Verktyg.

De productie van nieuwe auto's staat al maanden stil. Volgens Saab duurt dat nog op zijn vroegst tot eind augustus.