NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben dinsdag net als de dag ervoor last gehad van de impasse over het Amerikaanse schuldplafond.

Beleggers waren nauwelijks in beweging te krijgen, ze zijn afwachtend en zenuwachtig of het goed komt en de kredietwaardigheid van de VS overeind blijft.

Een woordvoerder van het Witte Huis benadrukte tijdens de handel dat de deadline van 2 augustus voor het verhogen van het Amerikaanse schuldplafond ook echt de deadline is.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde de dag op een stand van 12.501,30 punten. Dat is 0,7 procent lager dan het slot van maandag.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor minder, 0,4 procent, tot 1331,94 punten. Technologiebeurs Nasdaq bleef vrijwel onveranderd op een stand van 2839,96 punten.

Kwartaalcijfers

Beleggers reageerde wisselend op de publicatie van verscheidene kwartaalcijfers en nieuwe cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Vooral het feit dat industrieel conglomeraat 3M, van de Post-It stickers, niet heel veel boven verwachting had gepresenteerd, stelde beleggers teleur.

Aandelen van 3M daalden ongeveer 5 procent. In een paar divisies van het bedrijf loopt het geen storm en beleggers hadden gerekend op meer dan ' gewoon beter dan verwachte' cijfers. 3M hielp de Dow mee omlaag.

Woningmarkt

Uit cijfers over de woningmarkt bleek dat de verkopen van huizen in juni tegenvielen, maar de prijzen liepen wel flink op. Het aanbod neemt wat af. Dat zou erop kunnen duiden dat de markt waar alle ellende begon, normaliseert.

Een euro kostte aan het eind van de handel op Wall Street 1,4508 dollar. Aan het slot van de handel in Europa was dat 1,4490 dollar