LONDEN - Het Britse olieconcern BP heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 5,6 miljard dollar (bijna 3,9 miljard euro). In dezelfde periode vorig jaar leed BP nog een recordverlies van 17,1 miljard dollar door de olieramp in de Golf van Mexico.

De omslag in het nettoresultaat is te danken aan de fors hogere olieprijs, die dit jaar rond de 117 dollar per vat Brentolie ligt tegen circa 78 dollar in het tweede kwartaal van 2010. Analisten rekenden echter op een winst van 6 miljard dollar. De omzet steeg met 37 procent tot 103,8 miljard dollar.

De productie van BP daalde wel flink, met 11 procent tot ruim 3,4 miljoen vaten per dag. Het bedrijf verwacht dat peil te kunnen vasthouden in de resterende maanden van dit jaar.

De daling van de productie werd vooral veroorzaakt door de verkoop van onderdelen. BP wil dit jaar voor 30 miljard dollar aan eigendommen verkopen om de kosten van de olieramp, circa 41 miljard dollar, te betalen. De teller staat inmiddels op 25 miljard dollar.

Verkoop

Naast de verkoop van olievelden in onder meer Argentinië, Colombia en Vietnam wil BP ook de helft van zijn raffinagecapaciteit in de Verenigde Staten verkopen. Het gaat onder meer om de raffinaderij in Texas City waar bij een explosie in 2005 15 mensen omkwamen en 170 mensen gewond raakten.

Ook onderhoudswerkzaamheden in de Golf van Mexico en de Noordzee leidden tot een lagere productie. Bestuursvoorzitter Bob Dudley denkt daar in het derde kwartaal nog last van te hebben, gevolgd door een resultaatsverbetering vanaf begin 2012.