AMSTERDAM - KPN heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 11 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Dat maakte het telecomconcern dinsdag bekend.

De nettowinst van KPN daalde met 51 miljoen euro tot 414 miljoen euro. Dat was iets lager dan het bedrag van 433 miljoen euro waar analisten op hadden gerekend.

Het concern boekte een omzet van 3,29 miljard euro. Dat was 2 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2010, maar een fractie meer dan marktvorsers hadden voorspeld.

Volgens KPN stonden de resultaten ook vorig kwartaal onder druk door de veranderende marktomstandigheden en ''de tegenwind van regelgeving''.

Het telecombedrijf gaf in april al een winstwaarschuwing voor de rest van het jaar omdat de inkomsten uit het bel- en sms-verkeer veel sterker dalen dan het bedrijf had verwacht.

Klanten kiezen steeds vaker voor communicatiemiddelen via internet, die voor KPN veel minder geld in het laatje brengen.

Trend

KPN haalde vorig kwartaal door een verplichte tariefsverlaging en het groeiende gebruik van mobiel internet bijna 9 procent minder omzet op mobiele abonnementen. Om die trend tegen te gaan, presenteerde het bedrijf vorige week nieuwe abonnementsvormen, waarbij mobiel internet duurder wordt. Die abonnementen worden in september geïntroduceerd.

Het bedrijf kondigde in april ook een reorganisatie aan, waarbij 4000 tot 5000 banen zullen verdwijnen. Het onderdeel Getronics is in het kader hiervan al gestart met het uitbesteden van werk in het buitenland.

Bij Getronics worden circa 2500 arbeidsplaatsen geschrapt. Een deel van de kosten van de reorganisatie wordt in de tweede helft van dit jaar genomen, zo liet KPN weten.

Internationaal

KPN groeide wel op de internationale markt. De omzet uit internationale diensten steeg licht, vooral dankzij sterke groei in Duitsland.

Ook op de markt voor digitale televisie werd vooruitgang geboekt. Daar wist KPN afgelopen kwartaal 56.000 nieuwe klanten te strikken, waarmee het aantal abonnees uitkwam op 1,3 miljoen.