LONDEN - De goudprijs is maandag naar een nieuwe recordwaarde gestegen. De aanhoudende zorgen over de schuldenproblemen van de Verenigde Staten stuwden de goudprijs naar een niveau van 1622,49 dollar (1127,43 euro) per troy ounce (31,1 gram).

Goud geldt in economisch onzekere tijden als een veilige, waardevaste belegging. Eerder deze maand stapelde de prijs van het edelmetaal al record op record. In april lag de goudprijs nog op ongeveer 1458 dollar per troy ounce.

Democraten en Republikeinen kunnen het maar niet eens worden over de voorwaarden waarop het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld kan worden verhoogd. De Republikeinen eisen dat deze beslissing gepaard gaat met omvangrijke bezuinigingen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

De eis van de Democraten dat daarbij ook de belastingen moeten worden verhoogd, vinden ze onaanvaardbaar.

Obligaties

Zonder akkoord beschikt de Amerikaanse overheid vanaf volgende dinsdag week niet over voldoende geld om alle rekeningen te voldoen.

De meeste beleggers gaan er vanuit dat er op tijd een oplossing komt. De nervositeit rond de politieke besluitvorming zet ook de Amerikaanse dollar onder druk. Het rendement op langlopende Amerikaanse staatsobligaties daalt, terwijl de goudprijs hoger en hoger klimt.