DUBLIN - Een forse stijging van de brandstofkosten heeft de winstgroei bij Ryanair afgeremd. Dat blijkt uit de cijfers van de Ierse luchtvaartmaatschappij over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012.

De brandstofkosten stegen met 49 procent tot 427 miljoen euro, waardoor de winst op jaarbasis met slechts 1 procent toenam tot 139,3 miljoen euro.

De omzet steeg met 29 procent naar 1,2 miljard euro. Die groei was te danken aan een verhoging van de ticketprijzen met 11 procent en een stijging van 18 procent in het aantal vervoerde passagiers.

Het aantal passagiers steeg in de periode april tot en met juni met 3,3 miljoen naar 21,3 miljoen. Een jaar eerder werd het passagiersvervoer gedrukt door de uitbarsting van een IJslandse vulkaan. De hiermee gepaard gaande aswolk ontregelde toen wekenlang het Europese vliegverkeer.

Nettowinst

Ryanair verwacht ondanks de hogere brandstofkosten dit boekjaar een nettowinst van 400 miljoen euro, vergelijkbaar met het afgelopen jaar. Ryanair ziet in de hoge olieprijs zelfs groeikansen, omdat de vliegtuigen van de maatschappij naar eigen zeggen zuiniger zijn dan die van de concurrentie.

Bovendien rekent Ryanair erop dat verschillende concurrenten door de kostenstijgingen failliet zullen gaan, waar de maatschappij op haar beurt van kan profiteren.