AMSTERDAM - De impasse in het Amerikaanse Congres over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld zette maandag de meeste beurzen in Europa lager.

De handelsvolumes waren laag, ondanks een positief gevoel over de kwartaalcijfers van grote bedrijven. Later deze week zullen veel ondernemingen cijfers publiceren.

De AEX met hoofdfondsen in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 337,27 punten. De index voor het middensegment, de MidKap, verloor 0,3 procent tot 573,73 punten.

In Frankfurt stond een plusje van 0,3 procent, terwijl de graadmeters in Parijs en Londen met respectievelijk 0,8 en 0,2 procent daalden.

Schuldplafond

Democraten en Republikeinen slaagden er dit weekeinde opnieuw niet in een compromis te bereiken over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld.

Beide partijen werken nu aan hun eigen plannen, die waarschijnlijk geen van alle op voldoende steun kunnnen rekenen om te worden aangenomen. Zonder akkoord beschikt de Amerikaanse overheid vanaf volgende week dinsdag niet over voldoende geld om alle rekeningen te voldoen.

Banken

De onrust over de afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS die hier mogelijk het gevolg van is, zette de aandelen van banken en verzekeraars zoals Barclays, BNP Paribas, Société Générale en Commerzbank op verlies.

De Amsterdamse aandelen maakten geen uitzondering. In de AEX waren verzekeraar Aegon (min 3,3 procent) en financieel concern ING (min 2,5 procent) dan ook onderaan te vinden.

ING

Het aandeel ING wist het koersverval lange tijd beperkt te houden. De bankverzekeraar meldde maandag de verkoop van de Zuid-Amerikaanse verzekeringsacitiviteiten. Het concern verwacht een boekwinst van 1 miljard euro over te houden aan de deal, die het gevolg is van de gedwongen splitsing van het bedrijf.

Vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarcijfers van roestvrijstaalproducent Aperam dinsdag zetten beleggers het aandeel maandag fors hoger. Met een winst van 3,3 procent was het aandeel bovenaan de AEX te vinden. Vastgoedonderneming Unibail Rodamco (plus 1 procent) profiteerde van een adviesverhoging.

BinckBank

BinckBank was de grote uitblinker in de MidKap met een winst van 6,7 procent. De beleggersbank zag de opbrengsten vorig kwartaal stevig dalen door de economische onrust. Analisten spraken maandag echter hun vertrouwen uit in de vooruitzichten voor het bedrijf.

De euro werd maandagmiddag voor 1,4355 dollar verhandeld, tegen 1,4370 dollar bj het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,8 procent tot 99,05 dollar. Brentolie zakte met ongeveer dezelfde marge tot 117,88 dollar per vat.