AMSTERDAM - Nederlandse vakbonden tasten nog in het duister over de impact van een verwachte reorganisatie bij elektronicaconcern Philips. Veel ruimte voor inkrimping van het personeel is er volgens hen niet.

Philipstopman Frans van Houten zal maandag bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers moeten laten zien uit welk hout hij is gesneden.

Hij staat onder grote druk van de financiële wereld om de kosten fors terug te dringen, maar de vakbonden CNV en FNV zien geen ruimte om te snijden in het personeelsbestand.

"Dat er in de kosten gesneden moet worden, hoeft niet automatisch te betekenen dat er banen verdwijnen. Kostenbesparingen kunnen ook worden gerealiseerd door andere verbeteringen van de efficiëntie", benadrukt Arjan Huizinga, bestuurder bij CNV Vakmensen.

Druk

Het is niet de eerste keer dat Van Houten met dit bijltje moet hakken. Onder zijn leiding verdwenen wereldwijd duizenden banen bij NXP Semiconductors, een afsplitsing van Philips.

''Hij heeft van NXP waarschijnlijk geleerd dat hij snel moet doorpakken met maatregelen'', aldus Ron van Baden, bestuurder bij FNV Bondgenoten. ''Hij wordt enorm onder druk gezet."

Toch ziet de FNV'er zo snel niet waar er in het bedrijf gesneden kan worden. ''Ik heb onlangs nog van mensen bij Lighting en Consumer Lifestyle gehoord dat er juist veel onvervulde vacatures zijn. Bovendien heeft Philips één opdracht en dat is groeien. Dan kan je niet botweg gaan wegsnijden."

Hij merkt wel dat vooral mensen in ondersteunende functies momenteel zenuwachtig zijn. ''Het is nu een extra vervelend moment voor zo'n aankondiging, gezien de vakantietijd. Werknemers lezen dan misschien over het nieuws op hun vakantieadres."

Winstwaarschuwing

Het is de vraag of Van Houten het voor de financiële wereld snel goed kan doen, na de onverwachte klap van de winstwaarschuwing. De analisten van de Rabobank rekenen op een besparingsprogramma ter waarde van 500 miljoen euro. ''Maar we vrezen dat het niet genoeg is om de margedruk tegen te gaan'', schrijft de bank in een rapport.

Behalve extra herstructureringskosten en benodigde investeringen voor groei, vrezen analisten ook hoge juridische kosten vanwege de omkopingszaak in Polen. Bovendien is nog niet duidelijk wat de schade zal zijn van de aardbeving in Japan, hoewel het bedrijf aangaf dat eventuele schade vooral in het tweede halfjaar in de boeken zal komen.

Philips schrapte in 2008 en 2009 al een kleine 10.000 voltijdbanen vanwege de kredietcrisis. Aan het eind van het eerste kwartaal lag het aantal werknemers rond de 117.250.