ZÜRICH - De Amerikaanse justitie begint een onderzoek naar de dienstverlening van de Zwitserse bank Credit Suisse aan Amerikaanse particuliere rekeninghouders.

De bank liet vrijdag in een verklaring weten een brief van deze strekking te hebben ontvangen van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Eerder, in februari, beschuldigden de Amerikaanse autoriteiten vier bankiers van Credit Suisse ervan Amerikaanse belastingbetalers te hebben geholpen hun tegoeden op geheime Zwitserse bankrekeningen te parkeren om de Amerikaanse belasting te ontduiken. Tegen de bank zelf liep toen nog geen onderzoek.

Meewerken

Credit Suisse zegt volledig mee te werken met de Amerikaanse autoriteiten ''in een poging om deze zaken op te lossen''.

De Verenigde Staten claimen dat de Zwitserse bank sinds 2008 duizenden rekeningen heeft geopend met een totaalbedrag van 3 miljard dollar aan tegoeden die buiten het zicht van de Amerikaanse belastingdienst zijn gebleven.

Boete

Het onderzoek tegen Credit Suisse komt na een eerdere aanklacht tegen de Zwitserse concurrent UBS. Die bank moest 780 miljoen dollar boete betalen en de Zwitserse regering zag zich gedwongen de geheimhoudingsplicht van banken in dat land te versoepelen.

UBS moest 4000 dossiers van Amerikaanse cliënten aan de Amerikaanse justitie afstaan op verdenking van belastingontduiking.