NIEUWEGEIN - Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar meer winst behaald, ondanks lastige marktomstandigheden. Het bedrijf bevestigde vrijdag zijn prognoses voor heel 2011.

Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg tot 8 miljoen euro, tegen 6 miljoen euro een jaar eerder. De nettowinst verdubbelde tot 4 miljoen euro. De omzet kwam uit op 608 miljoen euro in vergelijking met 625 miljoen euro in de eerste helft van 2010.

De ebit en het nettoresultaat vallen hoger uit dan analisten hadden verwacht. De omzet komt iets onder de prognoses uit.

Prijsdruk

Ballast Nedam had het afgelopen halfjaar last van toenemende concurrentie en prijsdruk. Het bedrijf verwacht de komende tijd wat dat betreft geen verbetering.

Desondanks handhaaft Ballast Nedam zijn verwachting voor heel 2011 voor een bedrijfsresultaat van 15 tot 20 miljoen euro en een gelijkblijvende omzet. In 2010 bedroeg de omzet circa 1,4 miljard euro.

Energiecentrale

De onderneming had vooral te kampen met moeizame marktomstandigheden bij de regiobedrijven, vastgoedontwikkeling en prefabbedrijven die hun weerslag hadden op de resultaten.

Goede resultaten werden behaald bij een aantal grote langjarige projecten zoals de energiecentrale voor Nuon in de Groningse Eemshaven.

Overdrachtsbelasting

Volgens Ballast Nedam is de recente verlaging van de overdrachtsbelasting positief. De maatregel zal volgens het bedrijf een beter werkende woningmarkt tot gevolg hebben en op termijn gunstig uitwerken op de nieuwbouw van woningen.

Topman Theo Bruijninckx pleit in een toelichting zelfs voor de volledige afschaf van de verhuisboete. "Ik ga ervan uit dat het geen tijdelijke maatregel zal zijn. Ik zou ervoor willen pleiten dat die laatste 2 procent er ook afgaat."

Betere doorstroom

Bruijninckx verwacht dat een betere doorstroom op de woningmarkt ook zal bijdragen aan een grotere vraag naar nieuwbouw. ''Iemand die zijn woning verkoopt, heeft meestal een hoger budget, bijvoorbeeld voor een nieuwbouwwoning.''

De bestuursvoorzitter van Ballast Nedam durfde niet te voorspellen wanneer deze ontwikkeling zichtbaar zal worden op de nieuwbouwmarkt. ''Ik weet niet wanneer dit effect zal plaatsvinden, maar ik denk dat een paar jaar te pessimistisch zou zijn.''

De orderportefeuille van Ballast Nedam stond over het afgelopen halfjaar op circa 1,7 miljard euro, gelijk aan een jaar eerder.