AMSTERDAM - Een Europese rechtbank heeft zich woensdag achter een eerder door de Europese Commissie opgelegde boete van 160,88 miljoen euro aan oliebedrijf Shell geschaard, wegens deelneming aan een kartel in de markt voor synthetisch rubber. 

Gevraagd of Shell de boete gaat betalen of verdere juridische stappen overweegt, stelt het olieconcern dat het de uitspraak nog aan het bekijken is.

"Shell is de uitspraak van vandaag zorgvuldig aan het bestuderen. We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat onze medewerkers de noodzaak begrijpen om te voldoen aan de mededingsregulering en we hebben een uitgebreid programma samengesteld om naleving te bewerkstelligen", stelt een woordvoerder van Shell.

Naast de boete voor Shell verminderde de rechtbank de boete voor Eni tot 181,50 miljoen euro. De aanvankelijke boete bedroeg 272,25 miljoen euro.

Tevens vernietigde het Algemene Gerechtshof, het op een na hoogste rechtsorgaan van de Europese Unie, een boete die de Commissie had opgelegd aan het in Tsjechië gevestigde Unipetrol en het Poolse Trade-Stomil, vanwege een gebrek aan bewijs omtrent deelname van de bedrijven aan het kartel.

Het kartelonderzoek naar de vijf bedrijven leverde in eerste instantie een boete op van 519 miljoen euro.