AMSTERDAM - De beurs op het Damrak in Amsterdam is woensdag in de plus gesloten na uitspraken van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke over mogelijk meer steun voor 's werelds grootste economie.

Beleggers leken de Europese schuldenproblematiek even weg te stoppen. Ook andere Europese indices wisten de weg omhoog te vinden.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot 0,3 procent hoger op 332,98 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, won 0,5 procent tot 578,26 punten

De graadmeters in Parijs en Londen wonnen tot 0,6 procent, terwijl de Duitse index in Frankfurt er 1,3 procent bijkreeg.

Bernanke

Bernanke zei bereid te zijn de economie opnieuw een impuls te geven door zijn monetaire beleid verder te versoepelen.

''De mogelijkheid blijft dat de recente economische terugval hardnekkiger is dan verwacht en dat het risico van deflatie weer de kop opsteekt, wat nieuwe beleidssteun noodzakelijk maakt'', aldus de president van de Federal Reserve.

Winsten

Direct na Bernanke's uitspraken vergrootten de Amerikaanse graadmeters hun openingswinsten. Ze trokken de Europese indices met zich mee. ''De markt is zo nerveus voor welk positief feit dan ook, dat dit de markten heel snel kan doen bewegen'', aldus een handelaar tegen persbureau Reuters.

Financieel concern ING stond aan kop in de AEX met een plus van 3,6 procent. In de Chileense krant doken berichten op dat het verkoop van de Zuid-Amerikaanse verzekeringstak nabij is.

ASML

Onderaan de AEX bungelde ASML met een min van 2,7 procent. De chipmachinefabrikant kreeg woensdag zware klappen nadat die voor de opening van de handel meldde dat de orderinstroom stagneert door voorzichtigheid bij klanten.

Het negatieve nieuws had ook zijn effect op andere toeleveranciers aan de chipindustrie. In de MidKap verloor ASMI 2,2 procent en in de SmallCap daalde het aandeel Besi 0,9 procent.

Imtech

Imtech meldde voor 105 miljoen euro aan orders uit Duitsland te hebben gekregen. De technische dienstverlener verbetert voor een aantal bedrijven de energie-efficiëntie. Het aandeel stond 2,6 procent hoger.

Maar de grootste winnaar in de MidKap was AMG. Vlak voor het sluiten van de beurs kondigde het bedrijf aan een samenwerking met Spaanse partijen te hebben gesloten voor de verwerking van radioactief afval. Het aandeel sloot 4,3 procent hoger.

Euro

De euro won weer terrein op de dollar en noteerde 1,4170 dollar. Dinsdag aan het eind van de Europese beurshandel stond de munt op 1,4010 dollar.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder tot 98,49 dollar. Brentolie noteerde 1,2 procent hoger op 119,15 dollar per vat.