BAGDAD - Shell heeft een overeenkomst gesloten met het Iraakse ministerie van Olie om bij de stad Basra in Zuid-Irak gas te winnen. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend. Het Iraakse parlement moet het akkoord nog wel bekrachtigen.

Shell gaat het gas, dat nu nog verloren gaat door affakkelen, samen met het Japanse conglomeraat Mitsubishi exploiteren. De twee concerns praten al jaren met Irak over het contract, dat onder meer vertraging opliep door het wankele politieke klimaat in het land.

Volgens Shell is de overeenkomst voor Irak van groot belang. ''Het gas is bedoeld om elektriciteit op te wekken. Nu wordt dat nog met olie gedaan. Van nu af kan Irak die olie dus voor andere doeleinden gaan gebruiken'', aldus een woordvoerder.

Shell wilde dinsdag geen verdere details over het contract geven. Volgens persbureau Reuters houdt de Iraakse overheid een belang van 51 procent in het samenwerkingsverband Basra Gas Company, dat drie gasvelden gaat exploiteren. Shell en Mitsubishi zouden een aandeel van respectievelijk 44 en 5 procent krijgen.