AMSTERDAM - Het rendement op Italiaanse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar is dinsdag tot boven 6 procent gestegen. Voor het eerst sinds 1997 werd dat niveau bereikt.

Het rendement tikte dinsdagochtend 6,02 procent aan. Een hoger rendement op een staatslening betekent een lagere prijs, de twee bewegen tegengesteld.

Het was de zevende dag op rij dat Italiaans staatspapier in waarde daalde. In een week tijd is het rendement op Italiaanse leningen verhandeld op de financiële markten met ruim 1,1 procentpunt toegenomen.

Nieuw geld

Italië ging dinsdag de markt op om nieuw geld te lenen. Met staatsleningen die een looptijd van 12 maanden hebben, werd 6,75 miljard euro opgehaald. De overheid betaalt 3,67 procent per jaar voor dit geld. Dat is het hoogste rentepercentage sinds september 2008, toen de financiële crisis in alle hevigheid woedde.

Nadat deze uitgifte goed was verlopen, lieten Italiaanse staatsobligaties wat herstel zien. Het rendement op tienjarige leningen zakte weer onder 6 procent tot 5,78 procent.

Ander geval

Een bijeenkomst van de eurogroep werd maandagavond overschaduwd door de vrees op de financiële markten dat de schuldencrisis zal overslaan naar dit land. Italië is de derde economie van de eurozone.

De Jager onderstreepte dat ''Italië een heel ander geval is dan Griekenland''. Het land heeft een betrekkelijk laag begrotingstekort en een redelijk functionerende economie. Bovendien werkt de Italiaanse regering aan een bezuinigingspakket om haar huishoudboekje op orde te krijgen.

De rentekosten liggen daarnaast nog lang niet op het schrikbarend hoge niveau van Griekenland (ruim 16 procent) of Portugal (ruim 14 procent). Met het oplopen van de rentekosten is het wel steeds meer de vraag of de langzaam groeiende Italiaanse economie zijn staatsschuld in toom kan houden.

Euro

De zorgen over de schuldencrisis zetten dinsdag opnieuw de waarde van de euro onder druk. De Europese munt zakte in de ochtendhandel tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds half maart en bereikte de laagste stand ten opzichte van de Zwitserse frank ooit.

De euro werd dinsdagochtend voor 1,3865 dollar verhandeld. Dat was bijna 2 dollarcent minder dan bij het slot van de Europese beurzen maandag.