Shell wil dividend 'op juiste moment' verhogen

LONDEN - Royal Dutch Shell mikt op hogere dividenduitkeringen als de kasstroom toeneemt, maar dat zal wel geleidelijk gebeuren, zegt chief executive Peter Voser van Shell in een interview met de Zwitserse krant Finanz und Wirtschaft dat zaterdag wordt gepubliceerd.

"We richten ons op een stijgend dividend. We zijn echter actief in een volatiele markt en ik wil geen 'stop-and-go' dividendbeleid", aldus Voser.

De topman stelt verder dat een olieprijs van 90 dollar per vat optimaal is om te kunnen blijven investeren in productie, terwijl ondertussen de economische groei niet wordt aangetast.

"Opec heeft een heel duidelijk idee van wat de olieprijs zou moeten zijn, hetgeen direct gerelateerd is aan hun nationale begroting. Op dit moment is dat ongeveer $90 per vat", aldus Voser, die toevoegt dat deze prijs "redelijk is voor vraag en aanbod. Het werkt voor de huidige kostenstructuur."

Bandbreedte

Daarnaast zegt Voser dat Shell de kosten van projectontwikkelingen baseert op een olieprijs in de bandbreedte van 50 tot 90 dollar per vat.

"Aan de onderkant van de bandbreedte testen we de robuustheid van onze portfolio en aan de bovenkant testen we hoeveel er werkelijk voor Shell overblijft als de prijs stijgt", aldus de topman.

Bij de meest recente strategie-update baseerde Shell zijn winstramingen op een olieprijs van 60-80 dollar per vat.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie