ING 'light' levert 8,3 miljard op

AMSTERDAM – ING is hard op weg met de geplande krimp van de activiteiten. Inmiddels heeft de bank en verzekeraar voor een slordige 8,3 miljard euro aan onderdelen verkocht. NUzakelijk maakt een inventarisatie,

Vrijdag maakte ING bekend dat het zijn autoleasedivisie gaat verkopen voor. De laatste stap in een reek verkopen bij ING.

In juni verkocht ING ook al ING Direct USA al aan het Amerikaanse bedrijf Capital One Financial. ING ving hiervoor een bedrag van 6,3 miljard euro. Het verzekeringsonderdeel gaat naar verwachting voor een deel in 2012 naar de beurs.

De forse inkrimping van de bank is een gevolg van het ontvangen van 10 miljard euro staatssteun die de bank in 2008 kreeg. De EU staat geen staatssteun toe zonder opofferingen door ING. Het bedrijf moet onderdelen afstoten en mag zelf ook geen overnames doen.

Naar verwachting lost de bank volgend jaar het laatste restje staatssteun af. Dan vervallen ook de restricties voor de bank.

Overzicht verkochte onderdelen

- 8 juli 2011) ING verkoopt autoleasedivisie ING Car Lease aan de Duitse autofabrikant BMW voor 700 miljoen euro

- 30 juni 2011) ING stoot de Australische vermogensbeheerder af aan de Zwitserse zakenbank UBS. Overnamesom onbekend.

- 16 juni 2011) ING verkoopt ING Direct USA voor 6,3 miljard euro aan Capital One Financial.

- 15 februari 2011) ING meldt de verkoop van een groot deel van ING REIM (Real Estate Investment Management. De bank vangt hier 770 miljoen euro voor.

- 8 december 2010) ING verkoop belang in Taiwanees financieel concern Fubon voor 395 miljoen euro.

- 23 juni 2010) ING verkoopt belang in Indiase Kotak Mahindra bank en vangt naar verluidt 141 miljoen euro.

Nog verwachte verkopen

- ING wil van de Zuid-Amerikaanse verzekeringstak af. In mei werd bericht dat de Mexicaanse Grupo Financiero Banorte en de Chileense familie Luksic geïnteresseerd waren in het onderdeel.

- Twee beursgangen van het verzekeringsonderdeel van ING. Een voor de Amerikaanse tak en een voor de Europese en Aziatische onderdelen. Waarschijnlijk gaan deze onderdelen in 2012 naar de beurs

- ING werkt nog aan de verkoop van de Nederlandse bank WestlandUtrecht

Geruchten

- ING zou ING Direct Australië willen verkopen, zo berichtte persbureau Bloomberg in mei.

Lees meer over:
ING
Tip de redactie