Europa wil gezakte banken steunen

BRUSSEL - De Europese landen werken aan afspraken over het steunen van banken die zakken voor de stresstest. Naar verwachting zullen overheden zwakke banken die niet zelf kapitaal kunnen ophalen, binnen zes maanden na bekendmaking van de testuitslag steun geven.

De Europese Bank Autoriteit (EBA) publiceert later deze maand de resultaten van de stresstesten. De verwachting is dat een aantal banken zal zakken.

Volgens het voorliggende voorstel krijgen deze banken tot eind september de tijd om zelf nieuw geld op te halen. Als dat niet lukt, krijgen ze overheidssteun.

De tests worden afgenomen bij 91 banken die samen goed zijn voor 65 procent van al het bankkapitaal in Europa. Uit Nederland nemen ING, Rabobank, ABN Amro en SNS deel.

Eisen

Volgens bronnen zullen 10 tot 15 van de geteste banken niet voldoen aan de minimale eisen. Kredietbeoordelaar ziet het somber in voor maar liefst 26 banken. 

Het zou gaan om banken in Griekenland, Portugal en Spanje, drie van de zorgenkinderen van de eurozone. Maar ook om banken in Duitsland dat de grootste en sterkste economie van Europa heeft.

Verder meldden bronnen vrijdag dat alle vijf deelnemende Italiaanse banken zijn geslaagd voor de testen. Ook alle Duitse banken zouden slagen. Voor enkele Duitse banken zou echter wel gelden dat ze maar net aan de normen voldoen.

Volgens The Financial Times is een aantal banken boos op de EBA. De organisatie zou een te strenge test hebben ontworpen, die te weinig rekening houdt met nationale veiligheidsregels.

Eerder dit jaar onderging een groep verzekeraars een vergelijkbare test.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie