'Gevolgen Britse activiteiten Murdoch klein'

LONDEN - De impact op de Britse activiteiten van Rupert Murdoch als gevolg van het afluisterschandaal bij News of the World, zullen relatief klein zijn. Vanuit het perspectief van zijn bedrijf NewsCorp zal het nauwelijks worden opgemerkt. Dat meldden analisten vrijdag.

''Ik denk dat News of the World een omzet van ongeveer 50 miljoen pond (55,8 miljoen euro) heeft, terwijl Sky 8 miljard pond omzet draait en 1 miljard winst. Dus een invloedrijke krant wordt tot een duidelijk publiekelijk zondebok gemaakt, terwijl de winstgevendheid maar heel klein is'', zei een analist.

Sky News is onderdeel van het Britse televisienetwerk BSkyB. Murdoch heeft een minderheidsaandeel in BSkyB, maar wil het bedrijf in zijn geheel overnemen. Het aandeel BSKyB wankelde vrijdag opnieuw en heeft sinds de affaire begon deze week al 5 procent verloren.

Analisten twijfelen of de opheffing van News of The World Murdoch verder zal helpen bij de overname van het Britse televisienetwerk.

Concurrenten

De concurrenten van News of The World deden het beter op de beurs. Analisten voorspellen dat deze kranten het aantal lezers en abonnees snel zien stijgen als gevolg van de opheffing.

Het aandeel van Trinity Mirror, eigenaar van onder meer Sunday Mirror, steeg met 10 procent. Het aandeel Daily Mail & General Trust, eigenaar van Mail on Sunday, ging met 3 procent omhoog.

Tip de redactie