Diamantprijs weer op niveau van voor crisis

MILAAN - De prijzen van diamanten zijn dit jaar stevig opgelopen en zitten nu weer op het niveau van voor het uitbreken van de financiële en economische crisis.

Dit jaar werden diamanten 35 tot 40 procent duurder, dankzij de toenemende zeldzaamheid en de opkomst van de diamant als belegging. Dat zei de topman van diamantair De Beers vrijdag.

''Diamanten zijn nu zeldzamer dan voor de crisis. En er zijn drie markten waar een zeer sterke vraag vandaan komt: China, India en de VS.''

Kunst

Volgens De Beers komt nog steeds 40 procent van de wereldwijde vraag naar diamanten uit de VS. De Amerikanen zouden de diamant behalve als mooi hebbeding steeds vaker willen hebben als appeltje voor de dorst. ''Als belegging lijken diamanten veel op kunst. Je moet weten wat je koopt.''

Maar, in tegenstelling tot goud, belandt 99,5 procent van de diamanten nog steeds bij de juwelier.

De Beers is de grootste diamantair ter wereld en voor 45 procent in handen van mijnbouwer Anglo American. De productie van De Beers, die tijdens de crisis fors daalde, is dit jaar met 10 tot 15 procent opgelopen. Volgend jaar verwacht het bedrijf weer de volledige capaciteit te benutten.

Lees meer over:
Tip de redactie