Amerikaanse arbeidsmarkt drukt beurzen

AMSTERDAM - Slechte berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt hebben vrijdag gezorgd voor aanzienlijke verliezen op de Europese beurzen.

Door de zorgen over het herstel van de economie leverden de koersen over een breed front in. Ook de olieprijs ging sterk omlaag.

In Amsterdam verloor de AEX-index 0,8 procent tot 342,48 punten. De MidKap eindigde 1,3 procent lager op 599,62 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de graadmeters 0,9 tot 1,7 procent omlaag.

Uit nieuwe cijfers bleek vrijdag dat de werkgelegenheid in de VS afgelopen maand nauwelijks is gegroeid, terwijl de werkloosheid opliep tot het hoogste niveau sinds eind 2010. Die ontwikkelingen waren veel slechter dan voorzien.

Randstad

In Amsterdam pakte het nieuws vooral slecht uit voor uitzendbedrijven. Randstad, dat ook actief is op de Amerikanse markt, stond met een verlies van 3,7 procent onDaraan de AEX. Branchegenoot USG People duikelde in de MidKap 4,4 procent.

Analisten van SNS verlaagden vrijdag hun advies voor het bedrijf dat donderdag een reorganisatie aankondigde.

De vrees voor een economische terugval in de VS zorgde ook voor een flinke daling van de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie was vrijdagmiddag met 96,20 dollar 2,5 procent goedkoper dan aan het begin van de dag. De prijs van een vat Brentolie daalde met 0,5 procent tot iets minder dan 118 dollar.

ING

ING kondigde vrijdag aan zijn autoleasedivisie ING Car Lease te verkopen aan de Duitse autofabrikant BMW voor 700 miljoen euro. ING verwacht dat de verkoop een boekwinst oplevert van circa 335 miljoen euro. Beleggers zetten ING eerst op bescheiden winst maar het aandeel eindigde 1,5 procent in de min.

''Banken liggen er nu in het algemeen niet zo goed bij. Er was donderdag weer veel te doen over Portugal en de schulden van het land. Dat schept onzekerheid'', aldus beleggingsadviseur Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

Arseus

Ook Arseus stond vrijdag in de belangstelling. De toeleverancier aan de medische sector meldde voorbeurs dat de omzet in de eerste helft van dit jaar met bijna 14 procent is gestegen. Het aandeel Arseus noteerde een winst van 4 procent.

De euro was vrijdagmiddag 1,4250 dollar waard, tegen 1,4350 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie