Banken in de min na waarschuwing Moody's

AMSTERDAM - Banken en verzekeraars kregen woensdag het meest te verduren op de aandelenmarkten toen kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde dat Portugal nieuwe noodleningen nodig heeft.

Het alarm maakte beleggers ook nerveus over de schuldenberg in onder meer Italië.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 341,61 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 604,12 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,1 en 0,5 procent in.

Moody's

Na de mededeling van Moody's schoot de rente die Portugal beleggers moet bieden om 10-jarige staatsobligaties te slijten omhoog. Het verschil met de als zeer veilig bekendstaande Duitse 10-jarige staatsleningen liep op tot een recordhoge 12,8 procent. Ook de rentes op Italiaanse staatsleningen liepen sterk op.

Italiaanse banken als Unicredit en Intesa Sanpaolo gingen in Milaan tot 7 procent onderuit. Ook op andere Europese beurzen kregen banken en verzekeraars klappen.

Commerzbank

Commerzbank stond onDaraan in Frankfurt met een min van 3 procent. In Parijs werden Société Générale, Natixis en Crédit Agricole 2 tot 5 procent minder waard. Barclays en RBS verloren in Londen beide ruim 3 procent.

Aegon en ING behoorden tot de sterkste dalers bij de hoofdfondsen in Amsterdam met verliezen van respectievelijk 2,3 en 1,4 procent.

PostNL

PostNL, voorheen TNT Post, was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2,8 procent. Analisten zijn al sinds de splitsing van TNT, in TNT Express en PostNL, sceptisch over de vooruitzichten voor de postbezorger.

MidKapfonds CSM behoorde opnieuw tot de verliezers. De producent van bakkerij-ingrediënten daalde 2,8 procent, nadat het aandeel dinsdag al ongeveer 8 procent zakte door een winstwaarschuwing voor de eerste helft van 2011.

Euro

De euro werd woensdagmiddag voor 1,4325 dollar verhandeld, tegen 1,4420 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,3 procent tot 96,65 dollar. Brentolie was met 113,20 dollar per vat 0,4 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie