AFM kijkt naar koersbeweging CSM

DEN HAAG - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekijkt de koersontwikkeling van CSM. Een woordvoerder van de beurstoezichthouder zei dit dinsdag tegen persbureau Reuters.

De producent van bakkerijproducten gaf dinsdag een winstwaarschuwing waarna het aandeel hard onderuitging. Een dag eerder was CSM ook al 5,4 procent gedaald zonder dat daarvoor een duidelijke reden was.

Het handelsvolume was volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) bovendien drie keer zo groot als op een gemiddelde beursdag.

Substantieel

De AFM-woordvoerder sprak dinsdag van ''substantiële'' prijsbewegingen in het aandeel. De AFM kijkt ernaar, maar is nog geen formeel onderzoek gestart.

VEB-econoom David Tomic zei dat de VEB vragen gaat stellen aan CSM en de AFM over de handel en het koersverloop. ''Het is een verdacht koersverloop'', aldus Tomic. ''Handel met voorkennis moet je niet uitsluiten.''

CSM gaf een winstwaarschuwing, voornamelijk als gevolg van grondstofkosten die sterker stegen dan verwacht. De kosten zouden vooral in het tweede kwartaal sterk zijn gestegen.

Laat

De VEB vraagt zich af waarom CSM dit pas zo laat meldde. De prijzen van de grondstoffen die CSM gebruikt, zijn de laatste tijd juist gedaald, aldus de vereniging. ''De pijn moet dus al langer bekend zijn.''

''Topman Gerard Hoetmer van CSM bevestigde 3 weken geleden op een conferentie van Deutsche Bank nog de eerder afgegeven verwachtingen. Is er in deze 3 weken zo veel veranderd?'', vroeg Tomic zich hardop af.

Dinsdagmiddag stond het aandeel CSM 8,5 procent lager. De MidKap-index noteerde rond 14.40 uur 1,2 procent lager.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie