Hedgefondsen zien groei beheerd vermogen

AMSTERDAM - Het aantal Nederlandse hedgefondsen en hun beheerd vermogen is sinds de crisis weer sterk gegroeid, zo blijkt dinsdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). 

De stijging kwam met name door de oprichting van zogenaamde fondsen voor algemene rekening (fgr's) door pensioenfondsen en andere institutionele beleggers.

De fgr's zorgden voor het leeuwendeel van de stijging van het fondsvermogen naar 13,3 miljard euro in het eerste kwartaal van dit jaar, van 2,9 miljard euro twee jaar eerder. FGR's zijn relatief makkelijk opzetbare en fiscaal aantrekkelijke investeringsfondsen. Een aantal van deze investeringsvehikels steekt geld in hedgefondsen.

De stijging vond overigens grotendeels plaats in het begin van 2010, toen het vermogen van de hedgefondsen in Nederland in een kwartaal bijna verviervoudigde tot iets minder dan 12 miljard euro.

Door te investeren in hedgefondsen en andere alternatieve beleggingen proberen pensioenfondsen het risico van de totale beleggingsportefeuille te verlagen. De opbrengsten van hedgefondsen vertonen namelijk een ander patroon dan die van traditionele beleggingen zoals aandelen en obligaties.

Vermogen

Het vermogen van traditionele hedgefondsen, exclusief de fgr's, steeg veel minder sterk, tot 2,9 miljard euro van 2,0 miljard euro twee jaar eerder. Deze stijging was vrijwel geheel te danken aan koersstijgingen, terwijl de netto-inleg verwaarloosbaar was.

Wereldwijd kwam het beheerd vermogen van hedgefondsen in het eerste kwartaal van dit jaar weer terug op het niveau van voor de crisis, stelt de centrale bank, op circa 2.550 miljard dollar, na een sterke daling.

Ook hier is de groei volgens DNB vooral te danken aan "aanhoudende diversificatie van de beleggingsportefeuille" van beleggers sinds de crisis.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie