CSM ziet grondstofkosten verder oplopen

DIEMEN - Leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur CSM heeft zijn grondstofkosten in het tweede kwartaal sterker zien oplopen dan verwacht. Dit jaar zal het bedrijf 240 miljoen euro meer kwijt zijn dan vorig jaar. Dat maakte CSM dinsdag bekend.

De omzet en het bedrijfsresultaat (ebita) voor eenmalige kosten waren in het eerste kwartaal grotendeels in lijn met de verwachtingen, aldus CSM. In het tweede kwartaal zijn de grondstofkosten echter verder opgelopen.

Die kosten heeft het bedrijf nog niet volledig kunnen afwentelen op zijn afnemers. Ook een zwakkere Amerikaanse dollar had een negatief effect op het bedrijfsresultaat.

Herstel

CSM zag de verkoopvolumes in het tweede kwartaal dalen omdat ''de markt zich aanpaste aan hogere prijzen''. Het bedrijf verwacht in de tweede helft van dit jaar een geleidelijk herstel van de volumes. ''Er zijn geen indicaties dat onze concurrentiepositie is verzwakt in bakkerij-ingrediënten noch in Purac (melkzuur)'', aldus het bedrijf.

CSM verwacht dat de omzet over de eerste helft van dit jaar hoger zal zijn dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat voor eenmalige posten valt echter lager uit en zal circa 80 miljoen euro bedragen.

Groei

''Hoewel onze winstgevendheid in het laatste deel van het eerste halfjaar negatief is beïnvloed door de marktomstandigheden, blijven we ons richten op groei van het segment bakkerij-ingrediënten, het benutten van groeimogelijkheden van Purac en bioplastics'', aldus CSM.

Het bedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat voor eenmalige kosten en tegen constante wisselkoersen in de tweede helft van dit jaar op een vergelijkbaar niveau zal uitkomen met het resultaat in de tweede helft van 2010.

Lees meer over:
csm

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie