Aandeelhouders krijgen meer dividend

DEN HAAG - Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben in de eerste helft van het jaar ruim 7,6 miljard euro aan dividend uitgekeerd. Dat is een half miljard euro meer dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Het keuzedividend, waarbij aandeelhouders kunnen kiezen voor een uitbetaling in aandelen in plaats van contanten, was met ruim 4 miljard euro voor het eerst groter dan het dividend in contanten.

Het keuzedividend biedt een bedrijf de kans een deel van de winst binnen het bedrijf te houden en te gebruiken voor investeringen of om de balans te versterken. Uiteindelijk koos in het eerste kwartaal van 2011 ruim 60 procent van de betrokken aandeelhouders om hun keuzedividend in aandelen te ontvangen.

Hoewel ook de winsten in de financiële sector zich herstellen, keerden deze bedrijven in de eerste helft van het jaar bijna geen dividend uit. Ook in 2009 en 2010 waren, dankzij de kredietcrisis, de dividenduitkeringen van banken en verzekeraars minimaal.

Lees meer over:
Tip de redactie