Beurzen vervolgen weg omhoog

AMSTERDAM - De meeste Europese aandelenbeurzen zijn maandag opnieuw met winst gesloten. De AEX stond voor de vijfde dag op rij in de plus. Saab-eigenaar Swedish Automobiles was de meest in het oog springende stijger van het Damrak.

De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot 0,68 punten hoger op 343,50 punten. Een winst van 0,2 procent. De MidKap-index sloot vlak op 613,19 punten.

De beurzen van Londen en Frankfurt kregen er tot 0,5 procent bij. De handel in Parijs leverde 0,1 procent in. De handelsdag verliep rustig. De beurzen op Wall Street waren gesloten in verband met de jaarlijkse viering van de Amerikaanse onafhankelijkheid.

Stijging

Sinds vorige week maandag is de Amsterdamse hoofdgraadmeter ruim 4 procent gestegen. Vorige week werd duidelijk dat de Griekse overheid voorlopig nog kan rekenen op noodleningen.

Verder kwamen enkele meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten en China, wat de angst voor een verdere verzwakking van de economie deed wegebben.

Swedish Automobile

Swedish Automobile maakte bekend dat niet-bindende overeenkomst met Chinese partijen bindend zijn geworden. De Chinezen zullen voor 245 miljoen euro belangen nemen in het autoconcern.

Verder is afgesproken dat de Russische investeerder Vladimir Antonov aandeelhouder van het bedrijf kan worden. Ook gaf de Europese Investeringsbank groen licht voor de verkoop van het vastgoed van Saab. Het aandeel Swedish Automobile steeg 16,3 procent.

ING

Financiële fondsen leverden maandag in. Zo verloor ING 0,5 procent en ging Deutsche Bank 0,7 procent omlaag.

De handel reageerden waarschijnlijk op de opmerkingen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's die vindt dat Griekenland in feite in gebreke blijft als het Franse plan om aflopende obligatieleningen om te zetten in nieuwe wordt uitgevoerd. Ook Duitsland bereikte vorige week een gelijkluidend akkoord met de banken.

Wavin

In de MidKap was Wavin de koploper met een plus van 2,1 procent. De analisten van Exane startten het volgen van het aandeel in de producent van leiding- en buizensystemen met een positief advies.

In de AEX stond maritiem dienstverlener SBM Offshore bovenin met een koerswinst van 2,8 procent. Telecombedrijf KPN was onderin te vinden met een koersdaling van 1,6 procent.

Qurius

Automatiseerder Qurius liet vrijdag nabeurs weten te verwachten dat het later deze maand meer bekendmaakt over hechtere samenwerking met het Franse Prodware. Prodware nam eerder dit jaar een belang in Qurius en de partijen zijn daarna het gesprek aangegaan over samenwerking. Het aandeel Qurius won maandag 9 procent.

De euro was aan het einde van de handelsdag 1,4525 dollar waard tegen 1,4505 dollar bij het sluiten van de handel vrijdag.

Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder en kostte 94,99 dollar per vat. Brentolie kostte 111,40 dollar, vrijwel gelijk aan het begin van de handelsdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie